Web Analytics
top of page

PREDSJEDNIK

MARIJA VUČINOVIĆ

 

Rođena 1958. godine u Rijeci, Repulika Hrvatska.

U Jadranskom brodogradilištu u Bijeloj je radila 16 godina u konstrukcionom uredu na poslovima glavnog konstruktora i rukovoditelja ureda.

Od osnutka HGI-a 2002. godine, tada jedine stranke Hrvata u Crnoj Gori, uključila se u politički rad i iste godine na lokalnim izborima u Tivtu je bila nositeljica izborne liste. Nakon izbora, profesionalno je obnašala dužnost potpredsjednice općine Tivat i bila izabrana na čelo HGI-a kao predsjednica i njen lider koju dužnost je obnašala do 2019. godine.

 

 

Od 2005. do 2012. godine bila je odbornica u Skupštini općine Tivat, predsjednica kluba odbornika HGI-a, kao i članica više Skupštinskih savjeta i odbora. U tom periodu izabrana je na funkciju tehničkog direktora u JP Vodovod Tivat, koju je obnašala do izbora za minisitricu u Vladi Crne Gore.

Na inicijativu tadašnjih predsjednika Crne Gore  Filipa Vujanovića  i Republike Hrvatske Stjepana Mesića, 2004. godine, formiran je Savjet hrvatsko-crnogorskog prijateljstva, čiji je član bila od osnivanja, što je vrlo brzo rezultiralo podizanjem ugleda i vidljivosti Hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

 Od samog početka referendumske kampanje za nezavisnost Crne Gore, kao lider Hrvata u Crnoj Gori, aktivno se uključila u Pokret za nezavisnu evropsku Crnu Goru u okviru koga je učestvovala na brojnim mitinzima širom Crne Gore i pozivala Hrvate iz Crne Gore da 21. svibnja 2006. godine glasaju za nezavisnost Crne Gore, što je krunisano zajedničkom istorijskom pobjedom.

U periodu izrade nacrta i donošenja Zakona o izboru odbornika i poslanika aktivno se zalagala i dala puni doprinos da u donešenom Zakonu cenzus za poslanički mandat u Skupštini Crne Gore za hrvatsku manjinu bude 0.35% izašlih birača. Na prvim parlamentarnim izborima nakon usvajanja navedenog Zakona Hrvati su izašli sa samostalnom listom, prešli cenzus od 0,35% izašlih birača i osvojili parlamentarni mandat sa svoje liste. Još veći uspjeh postignut je na parlamentarnim izborima listopada 2016. godine kada su Hrvati osvojili najviše glasova od osnivanja stranke.

U periodu od 2012. do 2020. godine, u dva mandata, je bila na funkciji ministrice bez portfelja u Vlade Crne Gore.

Učestvovala je na brojnim simpozijima i seminarima iz oblasti ljudskih i manjinskih prava kao i iz oblasti rodne ravnopravnosti.

Nakon smjene s mjesta predsjednice HGI-a, do tada jedine stranke Hrvata u Crnoj Gori, od strane 10 ljudi Središnjeg odbora bez obrazlozenja, zajedno s djelom članova i funkcionera HGI-a, kao i novim licima koja do tada nisu bila aktivna u politici,  2020.  godine je osnovala Hrvatsku reformsku stranku na čijem je čelu.

Od 1981. godine živi u Lepetanima. Udata je za Graciju i majka dvoje djece, kćeri Dunje i sina Davora.

 

bottom of page